Gaan we niet te vroeg weg uit Liberia?

De volkskrant over de laboratoria die Hospitainer leverde:

“Dit lab is een van de drie mobiele laboratoria die Nederland heeft ingezet in de wereldwijde respons tegen de ebola-uitbraak in West-Afrika.

Volgens drie gezanten van het CDC (Centers for Disease Control, Atlanta, USA), die op een zaterdag vanuit Monrovia ons lab komen bekijken, is het ook iets waar Nederland trots op mag zijn.

Intussen roemen de Amerikanen onze aanpak een ‘bulletproof concept’. Zo hebben wij nog niet eerder gekeken naar onze, onder regie van het Erasmus MC, tot laboratorium omgevormde zeecontainer.

Aan de zijkant van onze Labtainer staat Hospitainer te lezen, een teken van de hectiek waarin dit apparaat ontwikkeld is, door een bedrijf dat normaal gesproken zeecontainers bouwt. ‘This will definitely make it through the rainy season’, en dat geldt kennelijk niet voor ieder ebola-laboratorium in Liberia

Op de werkvloer hier in Sinje vecht men nu voor het behoud van het lab op de ETU, dat een cruciale rol toebedeeld heeft gekregen in de surveillancefase. Er wordt geopperd om actief samples in de ziekenhuizen te gaan ophalen. Maar dit soort dingen liggen gevoelig bij de getraumatiseerde bevolking, en men wil voorkomen gestenigd te worden, zoals het geval was bij een groep hulpverleners in Guinee.”

Lees het artikel verder op: www.volkskrant.nl